• Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
Nema rezultata
Pregled svih rezultata
  • Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
Nema rezultata
Pregled svih rezultata
Kišobran
Nema rezultata
Pregled svih rezultata

Hranimo se zdravo!

Morena Volarić od Morena Volarić
27. ožujka 2020.
u Sveučilište
Hranimo se zdravo!

Trenutno je najvažnija tema svih medija virus COVID 19, a s obzirom na cijelu situaciju izloženi smo strogim mjerama u borbi protiv pandemije. Često se događa da uslijed ove panike, stresa i nervoze konzumiramo loše prehrambene proizvode i to najčešće zbog dosade. To može jako loše utjecati na naš organizam (posebice pretjerano korištenje soli, masti i ugljikohidrata), pa smo ovakvim navikama češće izloženi različitim bolestima i zarazama. Unosom kojih namirnica možemo najučinkovitije utjecati na naš organizam i jačanje imuniteta?

Prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bitna je raznovrsna prehrana, a raznolikost ćemo postići kombinacijom svježih, suhih, smrznutih i konzerviranih namirnica.

Sljedeće namirnice potrebne su nam kako bi postali što otporniji na nevidljive neprijatelje:

  • Dobre bakterije neophodne su za normalno funkcioniranje naše crijevne mikroflore koja nam omogućava snažan imunitet. One se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira ili vrhnja, a također ih sadrže kiselo zelje i repa.
  • Vitamin C kao ključ u borbi protiv virusa i bakterija! Unosom već navedenog kiselog zelja i repe, naranča, limuna ili nara možemo osigurati onu količinu koja nam je potrebna.
  • Dobra zamjena za nezdrave grickalice može biti i suho voće koje također sadrži neophodne vitamine.
  • Izvor esencijalnih masnih kiselina, brojnih minerala i nekih vitamina različiti su orašasti plodovi i sjemenke. Orasi, bademi, lješnjaci ili bundevine, sezamove i suncokretove sjemenke u kombinaciji s nekom drugom namirnicom osigurat će nutritivno bogat obrok ili međuobrok.
  • Od povrća preporučeno je konzumirati krumpir, luk, češnjak, špinat, mahune i grašak. Također, izvori beta karotena koji djeluje kao antioksidans su batat ili mrkva, a njihovim unosom možemo dodatno ojačati imunitet.
  • Proteini su osnova svake prehrane. Osim što ih možemo pronaći u mesu i mesnim proizvodima, također dobar su izvor jaja, svježi sir, smrznute i konzervirane ribe. Leće, grah, slanutak ili grašak odlični su sastojci za varivo koje u ovo vrijeme može biti najbolji lijek!
  • Ono što je neophodno u svakoj prehrani su začini. Za pozitivno djelovanje našeg organizma preporučuje se da jelo začinimo češnjakom, đumbirom, majčinom dušicom, kurkumom, čili papričicom ili cimetom.

Potrebno je pridržavati se ovih savjeta kako bi se uspješno zaštitili od neželjenih obolijevanja, a istovremeno konzumirajući nutritivno visokovrijedne namirnice našem organizmu pružili sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje.

Za više informacija posjetite: https://www.hzjz.hr/tag/szo/.

Photo credit: Pixabay.

 

Poveznice: COVID-19Hranimo se zdravo!istaknutoSvjetska zdrastvena organizacija (WHO)

Vezani članci

Sveučilište

Gdje je nestao Student Day Festival?

29. svibnja 2025.
UNIFEST 2025. – okupio više od 4200 mladih
Sveučilište

UNIFEST 2025. – okupio više od 4200 mladih

22. svibnja 2025.
Izabrano novo predsjedništvo SZSUR-a
Sveučilište

Izabrano novo predsjedništvo SZSUR-a

7. svibnja 2025.
Održana promocija knjige “Rušenje prepreka: stvaranje uključivih turističkih destinacija”
Sveučilište

Održana promocija knjige “Rušenje prepreka: stvaranje uključivih turističkih destinacija”

29. travnja 2025.
Međunarodni umjetničko-znanstveni skup „Društveno korisno učenje (DKU): Umjetnost i društvena povezanost“ 
Sveučilište

Međunarodni umjetničko-znanstveni skup „Društveno korisno učenje (DKU): Umjetnost i društvena povezanost“ 

28. travnja 2025.
Školarine rastu: Novi iznosi na Sveučilištu u Rijeci
Sveučilište

Školarine rastu: Novi iznosi na Sveučilištu u Rijeci

26. travnja 2025.
Slijedeći članak
Riječke perspektive 2020.

Riječke perspektive 2020.

Trending

  • Gdje je nestao Student Day Festival?

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Zaštićene biljne vrste u Hrvatskoj

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • VELIKA galerija fotografija Riječkog karnevala – grupa Kampus

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Obilježeno srce – serija koju želite pogledati

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Koja je razlika između Arktika i Antarktike?

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0

Radio Sova realiziran uz pomoć

Kišobran

Arhiva

Kontakt

  • Impressum
  • Budi dio Kišobran tima
  • Ul. Radmile Matejčić 2
  • info@kisobran.uniri.hr

Linkovi

  • Sveučilište u Rijeci
  • SZSUR
  • Student servis
  • Studentski kulturni centar Rijeka
  • Prijava na portal

© Kišobran - studentska medijska platforma Sveučilišta u Rijeci.

  • Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
  • Budi dio Kišobran tima
  • Impressum

© Kišobran - studentska medijska platforma Sveučilišta u Rijeci.

Dobro došli nazad!

Prijavite se na vaš račun

Zaboravljena lozinka?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prijava
Ova stranica koristi kolačiće. Nastavkom korištenja ove stranice pristajete na korištenje kolačića. Privacy and Cookie Policy.