Trenutno je najvažnija tema svih medija virus COVID 19, a s obzirom na cijelu situaciju izloženi smo strogim mjerama u borbi protiv pandemije. Često se događa da uslijed ove panike, stresa i nervoze konzumiramo loše prehrambene proizvode i to najčešće zbog dosade. To može jako loše utjecati na naš organizam (posebice pretjerano korištenje soli, masti i ugljikohidrata), pa smo ovakvim navikama češće izloženi različitim bolestima i zarazama. Unosom kojih namirnica možemo najučinkovitije utjecati na naš organizam i jačanje imuniteta?
Prema savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bitna je raznovrsna prehrana, a raznolikost ćemo postići kombinacijom svježih, suhih, smrznutih i konzerviranih namirnica.
Sljedeće namirnice potrebne su nam kako bi postali što otporniji na nevidljive neprijatelje:
- Dobre bakterije neophodne su za normalno funkcioniranje naše crijevne mikroflore koja nam omogućava snažan imunitet. One se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, kefira ili vrhnja, a također ih sadrže kiselo zelje i repa.
- Vitamin C kao ključ u borbi protiv virusa i bakterija! Unosom već navedenog kiselog zelja i repe, naranča, limuna ili nara možemo osigurati onu količinu koja nam je potrebna.
- Dobra zamjena za nezdrave grickalice može biti i suho voće koje također sadrži neophodne vitamine.
- Izvor esencijalnih masnih kiselina, brojnih minerala i nekih vitamina različiti su orašasti plodovi i sjemenke. Orasi, bademi, lješnjaci ili bundevine, sezamove i suncokretove sjemenke u kombinaciji s nekom drugom namirnicom osigurat će nutritivno bogat obrok ili međuobrok.
- Od povrća preporučeno je konzumirati krumpir, luk, češnjak, špinat, mahune i grašak. Također, izvori beta karotena koji djeluje kao antioksidans su batat ili mrkva, a njihovim unosom možemo dodatno ojačati imunitet.
- Proteini su osnova svake prehrane. Osim što ih možemo pronaći u mesu i mesnim proizvodima, također dobar su izvor jaja, svježi sir, smrznute i konzervirane ribe. Leće, grah, slanutak ili grašak odlični su sastojci za varivo koje u ovo vrijeme može biti najbolji lijek!
- Ono što je neophodno u svakoj prehrani su začini. Za pozitivno djelovanje našeg organizma preporučuje se da jelo začinimo češnjakom, đumbirom, majčinom dušicom, kurkumom, čili papričicom ili cimetom.
Potrebno je pridržavati se ovih savjeta kako bi se uspješno zaštitili od neželjenih obolijevanja, a istovremeno konzumirajući nutritivno visokovrijedne namirnice našem organizmu pružili sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje.
Za više informacija posjetite: https://www.hzjz.hr/tag/szo/.
Photo credit: Pixabay.