Veganstvo i vegetarijanstvo načini su života kojima se pokušava isključiti sve oblike iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i ostalo. Promiče se korištenje ne životinjskih alternativa kada god je to moguće. Vegetarijanstvo je način prehrane koji u potpunosti isključuje životinjsko meso, no ne isključuje proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka, jaja, meda i slično. Veganstvo u potpunosti isključuje i proizvode životinjskog podrijetla. Ovakvi načini prehrane često se čine teški i skupi.
Porazgovarali smo s Anom Svetić, studenticom Odjela za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, koja nam je ispričala o svojoj odluci prelaska na veganstvo, izazovima, dobrobitima te nam je otkrila i nekoliko savjeta za lakši prijelaz.
1. Kada i što te potaknulo da se počneš hraniti veganski? Jesi li to učinila postepeno, prvo prešavši na vegetarijanstvo?
Bilo je to prije tri godine… Vratila sam se kući za vrijeme zimskih praznika, imala viška vremena te odlučila gledati dokumentarce na Netflixu. Slučajno sam naišla na „What the Health“, pogledala i već sljedeći dan bila u knjižnici tražeći knjige i literaturu o veganstvu te sličnim tematikama. Za novu godinu već sam čvrsto odlučila prijeći na veganstvo – ostalo je povijest.
Prešla sam vrlo naglo. Većina ljudi prvo prijeđe na vegetarijanstvo jer je tada prilagodba lakša, ali ja sam inače osoba koja skače „na glavu“, tako je bilo i za veganstvo.
2. Je li prelazak na novi način prehrane bio težak? Što ti je bio najveći izazov?
Prelazak nije bio težak, samo treba imati na umu zašto to činiš. Najveći izazov bila je prilagodba ostalih na moju novu prehranu – mame, tate, a pogotovo none. Jer kako to da neću jesti ništa od njene kuhinje? Sada su se svi navikli i sve je u redu.
3. Zamjećuješ li konkretne zdravstvene promjene koje prate promjenu u načinu prehrane (razina energije, psihičko i tjelesno stanje)?
Definitivno. Osjećaš se lakše – fizički i psihički. Razina energije je konstanta tijekom dana i brže se oporaviš od velikog obroka (ne treba prileći da se odmoriš od jela). Uz to, zdravija sam nego prije. Što je drugima najčudnije (pogotovo mojoj doktorici obiteljske medicine) razina željeza mi je bolja nego kad sam se hranila „normalno“! Inače sam nasljedno anemična i imam niske razine željeza, ali veganstvo mi je pomoglo u tome iako su mi mnogi govorili da će mi anemija postati mnogo gora.
4. Koliko je teško pronaći vegetarijanske i veganske namirnice te je li studentska prehrana u studentskim restoranima (restoran „Index“ i „Kampus“) prilagođena vegetarijanskom i veganskom načinu ishrane? Što bi još rado voljela vidjeti u njihovoj ponudi?
Van studentskih restorana je relativno lako. Izbor veganskih proizvoda u trgovinama je odličan! Lidl, Spar, Konzum, Plodine… nađe se svašta nešto. U zadnje vrijeme uvode sve više vege ponude i to me jako veseli.
Što se tiče samih studentskih restorana/menzi, to je druga priča. Vegetarijanske opcije su šture, a o veganskim da se i ne priča. U ponudi bi voljela vidjeti neka jednostavna jela, ne treba biti ništa specijalno: jednostavne salate, rižota, sojini odresci, vege tortilje… To se stvarno može pripremiti bez pola muke, a nije ni skupo.
5. Imaš li više naviku kuhati sama ili jesti vani? Koje je tvoje najdraže jelo?
Volim oboje, ali ipak sam se navikla pripremati sve sama. Drago mi je da se u zadnje vrijeme povećao broj veganskih opcija u restoranima te da mogu izaći van s prijateljima i pojesti nešto konkretno i fino (a da nije najobičnija salata ili pomfrit). Jako volim paštu i maneštre, ali iskreno, pojela bih bilo što, samo da je fino.
6. Koliko je takav način prehrane prilagodljiv studentskom načinu života s obzirom na često ograničen budžet? Gdje se mogu kupiti zdrave, a pristupačne namirnice?
Sve se da, uz dobro budžetiranje naravno. Zdrave namirnice često su na glasu kao vrlo skupe i nepristupačne, ali to nije istina. U svim trgovinama mogu se kupiti namirnice poput grahorica i riže u većim količinama na rinfuzu, svježe voće i povrće, povrće u limenkama, pašta. Sve to može stajati dulje vrijeme (osim voća). Za specifičnije stvari postoje trgovine zdrave hrane (poput Tvornice zdrave hrane, Bio&Bio) koje su malo skuplje, ali u zadnje vrijeme i one su doista postale pristupačnije cijenama. Treba samo znati gdje tražiti i/ili raspitati se.
7. Što bi poručila osobama koje razmišljaju o prijelazu na vegetarijanstvo/veganstvo? Imaš li kakav savjet da se olakša prijelaz?
Kao i sve ostalo, tako velika promjena teška je ako se ne informiraš ili si u tome sasvim sam. Moj najveći savjet bio bi okružiti se ljudima koji te podupiru u tvojem cilju, ignorirati one koji su bezobrazni (jer ih ima) i pokušati steći prijatelje ako nemaš nikoga! Najjednostavnije je učlaniti se u što više hrvatskih ili internacionalnih veganskih grupa – ljudi su pristupačni, dijele savjete i recepte, podupiru jedni druge i dijele iskustva koja su za početnike vrlo vrijedna i puno pomognu. Promjena možda neće biti laka, ali u konačnici to radiš za sebe i za bića oko sebe. Ne treba se bojati pogrešaka i teških dana. Ako već razmišljaš o tome, već si na pola puta tamo, samo naprijed!