• Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
Nema rezultata
Pregled svih rezultata
  • Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
Nema rezultata
Pregled svih rezultata
Kišobran
Nema rezultata
Pregled svih rezultata

Zašto jedemo meso?

Potaknuta svojim neznanjem o proizvodnji mesa i vegetarijanstvu bacila sam se u mutne vode ove problematike.

Evelina Žunić od Evelina Žunić
14. srpnja 2022.
u Kolumne
Zašto jedemo meso?

Jeste li se ikad pitali zašto jedete meso? Otkud dolazi meso koje svakodnevno konzumirate? Kakva je procedura njegove proizvodnje?

Mislim da bi većina nas na ovo pitanje odgovorila s ne. Ipak, otkako sam upisala jedan izborni predmet na diplomskom studiju našla sam se u središtu ove problematike. Zainteresirana ovom tematikom zaplivala sam u dublje vode vegetarijanstva te proizvodnje i konzumacije mesa.

U kakvim su uvjetima uzgajane životinje? Zašto ljudi postaju vegetarijanci? 

Kako bih stala na kraj svom neznanju posvetila sam se knjigama onih koji jedu, onih koji ne jedu meso, a i onih koji su se jednostavno bavili ovom tematikom smatrajući je zanimljivom.

U nastavku vam donosim par knjiga i filmova koje su promijenile moj način sagledavanja jedenja mesa (uz pokoji kulinarski savjet):

 1. Jonathan Safran Foer: Jesti životinje

  • Knjiga koju autor piše iz jedne vrlo osobne i subjektivne perspektive, a prati njegove vlastite nedoumice jedenja/ne jedenja mesa. Provjerene činjenice o proizvodnji životinja u Americi isprepletene su s njegovim vlastitim iskustvima čime čitatelju daje jedan siroviji i iskreniji pogled na ovu problematiku.

 2. Peter Singer: Oslobođenje životinja

  • Ako niste upućeni u ama baš ništa o ovoj tematici, a ne bojite se izazova (i istine) toplo preporučam da krenete od Petera Singera i njegovog kultnog djela Oslobođenje životinja. Osim uvida u filozofska stajališta o životinjama i njihovoj konzumaciji, autor iznosi i detaljne opise o iskorištavanju životinja u korist čovjeka, zbog čega bih napomenula kako ova knjiga nije za one nježna želuca.

 3. Thomas Colin Campbell: Kineska studija

  • Jedna od najobuhvatnijih studija o prehrani provedena je od strane profesura emeritusa prehrambene biokemije Colina Campbella. U ovoj knjizi iznesi su rezultati desetogodišnjeg istraživanja o utjecaju životinjske i biljne prehrambe na zdravlje.

 4. Margaret Atwood: Gazela i Kosac

  • Roman smješten u postapokaliptični svijet nalik distopiji propituje rušenje etičkih granica znanosti i njegovih posljedica. Zanimljiv pristup vegetarijanstvu i specizmu te zamjena uloga i hijerarhije životinja i ljudi samo su neke od tema prvog dijela ove trilogije.

 5. Jamie Oliver: Jamie’s meat Free Meals

  • Odlučite li se okušati kao vegetarijanac ili se samo zaželite nekog dobro vegetarijanskog obroka, a nemate ideja Jamie Oliver vam uskače u pomoć! Na njegovoj web stranici možete naći mnogobrojne vege frendly recepte. Svi recepti su detaljno objašnjeni te popraćeni kratkim videima.

Photo credit: Pinterest

 

 

Poveznice: konzumacija mesamesoVeganstvoVegetarijanstvo

Vezani članci

Što posjetiti u gradu antičkih čuda? 3 dana u Ateni
Kolumne

Što posjetiti u gradu antičkih čuda? 3 dana u Ateni

30. travnja 2025.
Nove njuškice traže dom: Pridružite se akciji spašavanja pasa
Kolumne

Nove njuškice traže dom: Pridružite se akciji spašavanja pasa

29. travnja 2025.
Proljetne radosti i alergije
Kolumne

Proljetne radosti i alergije

21. travnja 2025.
Pobuna u učionicama: Zašto su profesori rekli “Dosta je!”
Kolumne

Pobuna u učionicama: Zašto su profesori rekli “Dosta je!”

19. ožujka 2025.
97. dodjela Oscara
Film

97. dodjela Oscara

2. ožujka 2025.
Pristup žena penjanju i planinarenju kroz povijest
Kolumne

Pristup žena penjanju i planinarenju kroz povijest

27. veljače 2025.
Slijedeći članak
Zašto su “Prijatelji” jedna od najboljih serija svih vremena

Zašto su "Prijatelji" jedna od najboljih serija svih vremena

Trending

  • VELIKA galerija fotografija Riječkog karnevala – grupa Kampus

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Zaštićene biljne vrste u Hrvatskoj

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Predstavljanje kandidata za rektora Sveučilišta u Rijeci

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Obilježeno srce – serija koju želite pogledati

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0
  • Koja je razlika između Arktika i Antarktike?

    0 shares
    Podijeli 0 Tweet 0

Radio Sova realiziran uz pomoć

Kišobran

Arhiva

Kontakt

  • Impressum
  • Budi dio Kišobran tima
  • Ul. Radmile Matejčić 2
  • info@kisobran.uniri.hr

Linkovi

  • Sveučilište u Rijeci
  • SZSUR
  • Student servis
  • Studentski kulturni centar Rijeka
  • Prijava na portal

© Kišobran - studentska medijska platforma Sveučilišta u Rijeci.

  • Naslovna
  • Sveučilište
  • Kultura
  • Sport
  • Znanost
  • Kolumne
  • Radio Sova
  • Budi dio Kišobran tima
  • Impressum

© Kišobran - studentska medijska platforma Sveučilišta u Rijeci.

Dobro došli nazad!

Prijavite se na vaš račun

Zaboravljena lozinka?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prijava
Ova stranica koristi kolačiće. Nastavkom korištenja ove stranice pristajete na korištenje kolačića. Privacy and Cookie Policy.