Nekolicina studenata koji su početkom prosinca jeli u studentskom riječkom restoranu Mini u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić, razvili su simptome trovanja hranom uključujući povraćanje i proljev. Neki su zbog težih tegoba već idućeg dana potražili hitnu medicinsku pomoć o čemu je Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Rijeka obavijestio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. Djelatnici Zavoda zajedno sa sanitarnom inspekcijom izašli su na teren i proveli istragu prilikom koje nisu uočili nepravilnosti u prostoru niti u postupanju s hranom. U njihovom priopćenju navodi se da se klinička slika i trajanje simptoma poklapa s virusnim uzročnikom, no da se ni ostali uzročnici ne mogu u potpunosti isključiti te da će se više znati nakon završene analize uzoraka hrane.
Izmjenjena objava
Nakon završene istrage, Studentski centar Rijeka obavijestio je studente da je hrana ispravna, a da su tegobe posljedica norovirusa, virusu koji se prenosi fekalno-oralnim putem, tj. najčešće kontaminiranom hranom ili vodom. Nekoliko sati kasnije, objavu su izmijenili te su prijavljene tegobe studenata pripisali virusnoj infekciji.
Mjere čišćenja i dezinfekcije uz nove komplikacije
Iako iz SCRI-ja tvrde da nepravilnosti u radu restorana nisu pronađene, provedene su dodatne mjere – pojačano čišćenje, pranje i dezinfekcija prostora. Studenti koji žive u domu Ivan Goran Kovačić nam prenose kako su u subotu, 7. prosinca, dva dana nakon prvog prijavljenog slučaja, primijetili aktivnosti čišćenja, dok je u nedjelju navečer obavljena dezinfekcija nakon završetka radnog vremena restorana. Međutim, dezinfekcija je provedena bez prethodne najave studentima. Unutar prvog objekta, kemikalije korištene za dezinfekciju proširile su se do studentskih soba, zbog čega su studenti, kašljući, izlazili van u potrazi za svježim zrakom.
Rezultati analiza
U petak, 13. prosinca, NZZJZ je objavio rezultate analiza. U uzorcima stolica oboljelih nisu pronađene bakterije niti virusi, a analizirana hrana uglavnom je bila sukladna standardima. Jedan uzorak pokazao je prisutnost mezofilnih bakterija i enterobakterija, što je djelomično očekivano s obzirom na to da je uzorak uzet iz hrane pripremljene dan ranije, a na dan uzorkovanja hrana još nije bila termički obrađena.
Kako bismo bolje razumjeli cjelokupnu situaciju, kontaktirali smo NZZJZ PGŽ i dobili sljedeće informacije:
Prisutnost enterobakterija u uzorku hrane se mora interpretirati zajedno s ostalim mikrobiološkim parametrima i mogu biti mogući dokaz nedovoljnog kuhanja, neprimjerene temperature ili neadekvatnog rukovanja hranom, dok mezofilne bakterije su pokazatelji kvalitete hrane.
Ipak, dodali su da prilikom izvida nisu uočene nepravilnosti u prostoru niti u postupanju s hranom
U ovom slučaju točan uzročnik ipak ostaje neotkriven, ili zbog manjka uzoraka stolice ili zbog toga što uzročnik bude vrlo brzo izlučen pa se ne uspije detektirati. Ono što je činjenica – po epidemiološkim karakteristikama ovaj slučaj odgovara epidemiji povezanoj s konzumacijom hrane, no dobra vijest je da nakon 6. prosinca 2024. do danas nije bilo prijavljenih novih slučajeva oboljenja te se smatra da je došlo do suzbijanja epidemije.